Οι επερχόμενες ευρωεκλογές

Είναι σαφές πως οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη με όποια συμπεράσματα εξαχθούν εξ αυτής της παραδοχής

Οι δημοσκοπικές καταγραφές δίνουν το στίγμα της προσώρας διάθεσης των πολιτών. Όλες καταγράφουν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και της εν συνόλω κεντροαριστεράς. Παρά την καχυποψία, τη δυσαρέσκεια αλλά και την απογοήτευση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος, η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση αντέχει. Με απώλειες αλλά δείχνει να διατηρεί υψηλά ποσοστά και κυρίως τις μεγάλες διάφορες που ισχυροποιούνται από το 2019 και μέχρι σήμερα.

 Όλοι συζητούν για την ανάγκη ενός ισχυρού πόλου στην όχθη της κεντροαριστεράς αλλά και της ενίσχυσης ακροδεξιών τάσεων. Η σύγχρονη έκφραση της κεντροαριστεράς-αριστεράς δεν εμφανίζεται ικανή να αναπτύξει τη δική της δυναμική. Αν εξαιρεθεί το ΚΚΕ που, όπως τονίζει πάντα, δεν ανήκει στον χώρο της αριστεράς αλλά των κομμουνιστικών δυνάμεων, η ευρύτερη αριστερά δείχνει αδύναμη να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο. Η διείσδυση της κεντροδεξιάς στην όχθη του προαιώνιου αντιπάλου, δείχνει να αντέχει και, μάλιστα, να αποτελεί τη βασική αιτία της μεγάλης δημοσκοπικής διαφοράς. 

Είναι σαφές πως οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη. Με όποια συμπεράσματα εξαχθούν εξ αυτής της παραδοχής. Και στους δυο βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας-κεντροδεξιά, κεντροαριστερά-αλλά και στην ενίσχυση των ακροδεξιών χαρακτηριστικών. Φαινόμενο που αναμένεται να εμφανιστεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη και που λαμβάνει ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν αναπτύσσεται μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης. Για την οικονομία, την κοινωνική υγεία, τον αγροτικό κόσμο, τις αμυντικές δαπάνες και τον ευρωπαϊκό στρατό, την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών. Η ανάπτυξη αποτελεί το βασικό κλειδί της ενωμένης Ευρώπης. Αυτή ήταν η αιτία της ίδρυσης της, αυτή συνεχίζει και σήμερα με την ευρωζώνη να είναι ο βασικός μηχανισμός της ανάπτυξης των χωρών-μελών. Μια ανάπτυξη που ιστορικά απεδείχθη ως το ισχυρό τείχος απέναντι στον νεοναζισμό και τα λαϊκιστικά φαινόμενα.

Αν θα είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ και αν η ΝΔ καταγράψει ποσοστό κάτω του 30%, είναι πράγματι ένα σοβαρό πολιτικά μετρήσιμο μέγεθος και θα διαμορφώσει και ανάλογες συνθήκες εντός του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας. Όμως ούτε η κυβέρνηση θα χάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη ούτε θα προκληθεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Αλλά έχουμε ευρωεκλογές. Και ενώπιον μας ως χώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Όσο και αν μοιάζει ως τετριμμένο, ας προσέξουμε περισσότερο τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και τις δυνατότητες προοπτικής της εθνικής οικονομίας. Όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται στους διεθνείς οικονομικούς  κύκλους...