Πρόωρες εκλογές;;; 

Η αλλαγή των κυβερνήσεων πραγματοποιείται στις δημοκρατίες με δυο τρόπους: είτε χάνοντας τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση εντός του κοινοβουλίου είτε δια των ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων.

Απωθημένο της χούντας; Ίδιον του εθνικού μας χαρακτήρα; Πανηγυρική διάθεση; Η δόξα της εξουσίας; Ή κάτι άλλο; Όπως και να απαντήσει κανείς, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι μια σύγχρονη πολιτική επιλογή. Με διεθνείς ή μη παρατηρητές-άλλο πάλι και αυτό-η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τις αμαρτίες του παρελθόντος και οι πολίτες έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση για την ευρύτερη πολιτική. 

Και επί Αλέξη Τσίπρα και επί Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκαν οι θητείες των κυβερνήσεων προς όφελος και της οικονομίας και της ίδιας της Δημοκρατίας. Οι πολιτικές εντάσεις θα υπάρχουν και κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών θητειών. Είναι διαφορετικό, όμως, σε κάθε, οποιαδήποτε, ένταση μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας να απαιτείται η παραίτηση του πρωθυπουργού και η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες και άλλο η πολιτική σύγκρουση προς αναζήτηση ευθυνών. Όπως καλή ώρα για τα Τέμπη.

Διότι αν παραμείνουμε στην πολιτική διελκυστίνδα με το αίτημα της προσφυγής στις κάλπες, θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για να απαντηθεί το αναπάντητο τηλέφωνο των παιδιών που χάθηκαν προς τους γονείς του. Το ερώτημα που τίθεται είναι για το ποιος έχει την ευθύνη. Εκτός εάν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης αναδειχθούν νέα στοιχεία ικανά και αναγκαία που θα αποδεικνύουν και την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. Τότε η συζήτηση θα αλλάξει και ενδεχομένως να αποκτήσει και πολιτική βάση η ανάγκη τη προσφυγής στις κάλπες. 

Η αλλαγή των κυβερνήσεων πραγματοποιείται στις δημοκρατίες με δυο τρόπους: είτε χάνοντας τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση εντός του κοινοβουλίου είτε δια των ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων. Όπως συνέβη και στο παρελθόν. Οι εκλογές, όμως, δεν αποτελούν πανάκεια δια πάσα νόσον. Αλίμονο εάν σε κάθε δύσκολη στιγμή, καλούνται οι πολίτες στις κάλπες. Οι κίνδυνοι για την οικονομία, για την οποία θυσιαστήκαμε, θα κινδυνέψει ουσιαστικά και σοβαρά και με ορατό τον κίνδυνο του ευτελισμού της υψίστης δημοκρατικής διαδικασίας.

Αν η κυβέρνηση κινείται με τη λογική της αδιαμφισβήτητης ισχύος και της έλλειψης του αξιόμαχου αντιπολιτευτικού ηγέτη, θα αντιμετωπίσει τα λάθη της, στην ολοκλήρωση της τετραετίας ή ενδεχομένως νωρίτερα εάν προκύψουν αδιέξοδα και σοβαροί εθνικοί κίνδυνοι.

 Εξάλλου ποιον συμφέρει σήμερα να διεξαχθούν εθνικές εκλογές;...