Χωρίς τη διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο, έννοιες όπως βελτίωση, επίτευξη, επιτυχία, χάνουν το νόημά τους, παύουν να υφίστανται. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Με τη λέξη σχόλη (μεσαιωνική ελληνική) ή σχολή (αρχαία ελληνική) εννοούταν ο ελεύθερος χρόνος που χρησιμοποιείται με τρόπο πνευματικά ωφέλιμο ενώ αργότερα, το σημερινό σχολείο, το ονόμαζαν schola (λατινική) δηλαδή συζήτηση, διότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν την συζήτηση ως τον πλέον κατάλληλο τρόπο για να περνούν εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους.


Φτάνοντας στο σήμερα, αναρωτιέμαι αν το σχολείο, επιδιώκει την δημιουργία ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων που θα αφιερώνουν χρόνο σε μια γόνιμη συζήτηση με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. Γράφοντας ατόφια όσα σκέφτομαι αυτή τη στιγμή αναρωτιέμαι αν η εξέλιξη που οραματιζόμαστε για την εκπαίδευση, περιορίζεται τελικά στην τυπική διεκπεραίωση της διδακτικής ύλης ή αν ο σκοπός της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι υψηλότερος και πιο ουσιαστικός. Σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, η εκπαίδευση πολλές φορές δείχνει να φοβάται να ακολουθήσει την αλλαγή. Κάθε μέρα, η ζωή, μας υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο πως υπάρχει ανάγκη για μαθητές που θα είναι συμφιλιωμένοι με την αλλαγή, έχοντας αφενός απόλυτη επίγνωση αναφορικά με τον πραγματικό κόσμο για τον οποίο τους προετοιμάζει το σχολείο κι αφετέρου την παιδεία και τις δεξιότητες εκείνες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα.


Εν ολίγοις, το σχολείο δεν πρέπει να θυμίζει ένα δωμάτιο με καθρέφτες μέσα στο οποίο δάσκαλοι και μαθητές μπορούν να δουν μόνο τον εαυτό τους αλλά ένα μέρος γεμάτο με παράθυρα ώστε να βλέπουμε όλοι την υπέροχη φύση, ενδιαφέροντες ανθρώπους κι ευκαιρίες. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε στα παιδιά μας, μα και σε εμάς τους ίδιους ως εκπαιδευτικούς το κίνητρο για δημιουργική σκέψη κι εξέλιξη. 


Κλείνοντας αυτό το κείμενο, με στόχο την εξέλιξη, θέλω να μοιραστώ λίγες λέξεις που μοιράστηκε ένας συνάδελφος στην πρώτη συνάντηση για την νέα σχολική χρονιά: «Αντί να δημιουργούμε ανθρώπους που αμφισβητούν το μυαλό τους, δημιουργούμε ανθρώπους που αμφισβητούν τους άλλους». Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε έναν καινούριο τρόπο σκέψης αν θέλουμε να επιβιώσει η ανθρωπότητα.


Καλή σχολική χρονιά!